Trafikkens udvikling i tal

Trafikkens udvikling
De 14 indikatorer giver et aktuelt overblik over vejtrafikkens udvikling i det seneste kvartal i forhold til samme kvartal året før. Indikatorerne er opdelt i følgende temaer:
Udvikling i trængsel
Trængsel i vejtrafikken er et udtryk for, at trafikanternes hastighed og fremkommelighed er reduceret i forhold til en normalsituation. Den største faktor for trængsel er trafikmængden. Mere trafik giver mere trængsel. Men andre faktorer som fx hændelser, ulykker, vejarbejde og dårligt vejr kan også påvirke omfanget af trængsel.
Trængslen varierer over døgnet, ugedage og igennem året. Typisk er trængslen i weekenden mindre end på hverdage, og januar har ofte mindre trængsel end juni.
Læs mere detaljerede opgørelser på dagsniveau (inkl. 2019-2024).
Sådan udregnes trængselsindekset
Trængselsindekset beregnes ud fra målte rejsehastigheder og opgør udviklingen i antal km vej, som har haft kritisk trængsel i en 15 minutters periode.
- Hastighed højere eller lig med 80 % af den frie hastighed = ubetydelig trængsel.
- Hastighed mellem 40 og 80 % af den frie hastighed = stor trængsel
- Hastighed lavere eller lig med 40 % af den frie hastighed = kritisk trængsel.
For at kunne følge og overvåge udviklingen i trængsel benyttes et trængselsindeks. En metode der tager udgangspunkt i det Strategiske Vejnet - Niveau 1, som består af 915 km motorvej og 215 km landevej.
Trængsel på ugedag og klokkeslæt
Figuren til venstre viser den gennemsnitlige trængsel opgjort på forskellige tidspunkter på ugen baseret på hverdage og weekender (uden ferie, helligdage mm.) i efteråret 2024.
Mandag morgen er det tidspunkt, som i gennemsnit har det højeste niveau af trængsel. Generelt har morgenmyldretiderne et lidt højere trængselsniveau end eftermiddagsmyldretiderne. Til gengæld fordeler eftermiddagsmyldretiderne sig over en længere tid. Fredag morgen er den hverdagsmyldretid, som har det laveste niveau.
Nøgletal om vejtransport
Nøgletal om vejtransport indeholder et antal centrale transportstatistikker om vejtransportens omfang og udvikling i Danmark, og er kategoriseret i følgende emner:
- Trafikindeks
- Trafikarbejde
- Persontransportarbejde
- Trafikken på udvalgte lokaliteter
- Lastbiltrafik
- Cykeltrafik
- Køretøjsbestand
- Pendling
Vil du vide mere om tallene, står en kontaktperson anført under den pågældende statistik.

Statistikker på kort
Vejdirektoratet har en række kort, der viser forskellige statistikker. Herunder er links til fire forskellige kort.
Trafikkens udvikling 2014-2024
Figuren viser udviklingen i trafikarbejdet i årene 2014-2024 på motorveje, statsveje i alt og kommuneveje.
Selvom statsvejnettet kun udgør fem procent af hele det danske vejnet, så foregår næsten halvdelen af kørslen på statsvejene.