Webversion
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet
vejman.dk nyhedsbrev

Marts 2023

 
Kære læser
 
I årets første nyhedsbrev kan du læse alt om den nye release, som byder på udviklingstiltag på både basis- og tilladelsessiden. Du kan bl.a. også læse om, at Vejdirektoratets it-infrastruktur flyttes til Statens IT, og om hvilken konsekvens det - i en kort periode - kan have for vejman.dk.
 
God fornøjelse

Nye udviklingstiltag på basisområdet

I slutningen af februar er den seneste opdatering af vejman.dk ankommet. Der er blevet lavet en del små og store tiltag og nye funktioner, herunder:

1. Myndighedsuniverset - Synliggørelse af grænsedragningsaftaler
2. Driftsuniverset - Nyt kortlag til brug for kvalitetssikring af tværprofildata på stier
3. Referencesystemet - Opret vejstrækning, suppleres med udvalgte administrative oplysninger

Du kan læse lidt om dem herunder. Eller i release dokumentationen i hjælpen til vejman.dk.
 
1. Synliggørelse af grænsedragningsaftaler
Dokumenter vedrørende grænsedragningsaftaler mellem kommuner og Vejdirektoratet bliver tilgængelige via et kortlag i vejman.dk.

Kortlaget ’Grænsedragning_punkt ’viser kryds, som indgår i en aftale om grænsedragning mellem kommunen og Vejdirektoratet. Når du klikker på et kryds, åbner en infoboks med et link til græn-sedragningsaftaler inkl. eventuelle tillæg.  
2. Nyt kortlag til brug for kvalitetssikring af tværprofildata på stier
Sidste år blev der udviklet to nye kortlag til kvalitetssikring af tværprofildata. Nu er der kommet en tredje i rækken – nemlig et kortlag til kvalitetssikring af stier.
Det nye kortlag ligger i ’Drift’ brugeruniverset under gruppen Belægninger-Datakvalitet.
Du bruger dette kortlag til at fremfinde sti strækninger (selvstændige stier med eget stinummer), hvor der i tværprofilregisteret ikke er registreret nogen tværprofilelementer af typen Cykelsti eller Sti. På sådanne stier vil det ikke være muligt at lave arealberegninger i forbindelse med belægningsoptimering i dTIMS.

På samme måde som i forbindelse med de øvrige kortlag i gruppen kan du afgrænse dit søgeresultat og få vist data på både kort og listeform.
 
Når man opretter en vejstrækning, kan man samtidig oprette de administrative oplysninger i samme arbejdsgang. Så man slipper for at skulle ind i flere skærmbilleder. Funktionen er rettet mod de brugere, som vedligeholder referencesystemet i vejman.dk.

Nyeste udviklingstiltag på tilladelsesområdet

Sidste år arbejdede Drift- og udviklingsgruppen for Tilladelser på en række udviklingsopgaver, og der er med februar releasen 2023 nu kommet følgende udviklingstiltag:

Forbedrede brokermails
I forrige release forbedrede vi alle de mails, som vejman.dk sender til aktørerne på en sag. Nu har vi ligeledes forbedret alle de mails, som sendes til ansøger, så de ligeledes indeholder kortudsnit samt er blevet skarpere i indholdet.

Kontakt til interessenter
Der har været ønske om at kunne kontakte flere interessenter på en sag med en enkelt handling samt at kunne sende dokumenter direkte fra sagen til interessenterne. Dette kan nu gøres under ’Kontakt interessenter’, hvor interessenterne og dokumenterne vælges.
 
Ny type notifikation
Hvis der tilføjes en ny kommentar eller fotos på en arkiveret note, dannes en ny notifikation, så sagsbehandleren bliver opmærksom på det.
 
Eftersyn & Tilsyn
Appen har fået en række forbedringer:
  • Mulighed for at bevare indtastet data i vinduerne – også selvom vinduet lukkes ned.
  • Hurtig udfyldelse af tilsyn, hvor der ikke er noget at bemærke, ved et enkelt klik.
  • Mulighed for at kunne tilføje datostempel på fotos på Noter.
  • Mulighed for at kunne få vist helkilometre i lagvælgeren.
  • ’Endeligt færdigmeldt’ er tilføjet laget ’Afsluttede’.
  • Mulighed for at se køen af opgaver, der mangler at blive sendt, når man ikke har forbindelse til nettet med sit mobile device.
  • Mulighed for at sende mail til interessenter ved afvisning af garantieftersyn. Både entreprenøren og ledningsejeren får nu tilsendt notifikationsmails samt relevante dokumenter ved godkendelse og afvisning af sagen.

Implementering af dTIMS – en længere proces

 
Vejdirektoratet selv er nu gået ind i den sidste implementeringsfase for det nye asset management system dTIMS. Vi regner med at gå i drift pr. 01. juni 2023. Herefter går vi i gang med at implementere to testkommuner på hhv. belægninger og bygværkssiden. Vi regner med, at disse kommuner er i drift, og at vi har evaluereret processen inden årsskiftet. Herefter går vi i gang med at implementere de resterende pilotkommuner.
 
Som det ser ud lige nu, begynder vi implementeringsprocessen for alle andre kommuner i foråret 2024. Det bliver dog sandsynligvis i grupper af 10 ad gangen og vil derfor strække sig ind i 2025 også. I vil selvfølgelig blive kontaktet direkte.
 
Som det kan ses af ovenstående, er implementeringsprocessen en længere affære. Både vejman.dk/belægningsoptimering og DANBRO fortsætter selvfølgelig med at være aktive systemer, ind til den sidste kommune har fået overført sine data.
 
Det, man som kommune kan begynde at gøre indtil da, er at se på kvaliteten af jeres data i tværprofilregisteret. Denne har stor betydning for, hvor gode beregninger dTIMS vil kunne lave på belægningsdelen efterfølgende. Til denne øvelse har Vejdirektoratet lavet tre udtræk, som kan hjælpe med at vise, hvor der er huller etc. Det seneste udtræk for stier er netop blevet lavet med den seneste release og er beskrevet i artiklen omkring den seneste udvikling i dette nyhedsbrev - hvor du også finder link til en quickguide.

Husk at stedfæste ulykker før 1. april 2023

Vi nærmer os afslutningen på uheldsåret. Derfor bedes I færdiggøre stedfæstelse af 2022-ulykker senest 1. april 2023.
 
Inden vi kan lukke uheldsåret og offentliggøre ulykkestal for 2022, skal vi gennemgå en række kontroller og efterbehandling af data. Derfor er det vigtigt, at de ulykker, der er sket i 2022, bliver stedfæstet senest 1. april.
 
Når uheldsåret er lukket, vil det ikke længere være muligt at redigere andre ulykkesoplysninger end de rent geografiske. 

Flytning af VD’s IT infrastruktur kan give driftsforstyrrelser for vejman.dk

Vejdirektoratets servere flyttes i marts måned over til Statens IT, som fremadrettet får ansvaret for Vejdirektoratets IT infrastruktur.
 
Flytningen af servere vil ske i perioden den 20/3 til den 31/3. Vejman.dk’s servere vil blive flyttet i weekenden den 25-26/3. I denne weekend vil vejman.dk være ude af drift. Vi gør alt, hvad vi kan, for at flytningen skal ske så smidigt som muligt, men der vil også kunne forekomme eventuelle driftsforstyrrelser efter flytningen.  
 
I weekenden den 29-30/4 bliver Vejdirektoratets netværk flyttet, hvilket også kan medføre driftsforstyrrelser for alle Vejdirektoratets systemer herunder også vejman.dk.
 
Vi beklager de eventuelle gener, som kan opstå, og vi sender selvfølgelig en servicemeddelelse ud kort før flytningerne.

Velkommen til Tårnby Kommune

Tårnby Kommune er blevet en del af vejman.dk familien fra årsskiftet og ser frem til de muligheder dette vil give dem i hverdagen.
 
Betina Grimm som er Centerchef for By, Miljø og Klima, fortæller: ” Vi ser frem til, at brugen af vejman vil lette vores hverdag, hvor vi dagligt behandler mange graveansøgninger. Vi lægger også stor vægt på, at der er stor brugerindflydelse i udviklingen af programmet”.
 
Vejdirektoratet byder Tårnby Kommune et stort velkommen.

Invitation til Åbnet Hus i Målergaragen

Foråret nærmer sig ifølge kalenderen, og med foråret følger, hvad der så småt er ved at blive en lille tradition for os i Målinger, at vi indbyder til Åben Garage i Skanderborg og Fløng. 
 
Arrangementet finder sted i løbet af to dage i april.
 
Tirsdag d. 25. april byder vi inden for i Skanderborg
Onsdag d. 26. april kan du besøge os i Fløng ved Hedehusene
 
Begge dage er det fra kl. 9.30 til kl. 14.  
 
På dagen vil vi præsentere et udvalg af vores vejtekniske målekøretøjer og fortælle om de målinger, vi udfører, og om hvordan måleresultaterne anvendes i driften af statens veje.  
 
Vi vil bl.a. fokusere på nogle af de opgaver, vi ofte hjælper kommunerne med, så som kontrolmåling af vejbump og hjælp til udpegning af gode placeringer for glatføremålestationer. Man vil også kunne høre noget om, hvor langt vi er nået med implementeringen af vores nye vejforvaltningssystem, dTIMS, som på sigt vil komme til at afløse Belægningsoptimering.  
 
Arrangementet giver dig lejlighed til at netværke med dine vejfaglige kolleger i både Vejdirektoratet og kommunerne, og forhåbentlig går du hjem med ny inspiration og ideer til andre måder at løse velkendte opgaver på.  
 
Tilmeldingsfristen er d. 31. marts, så du kan stadig nå at tilmelde dig. Invitationerne er sendt ud, men har du ikke modtaget en og vil gerne deltage, så kontakt hurtigst muligt enten Peter Smedemark Jensen, peje@vd.dk, 7244 7142, eller Michael Jørgensen, mijn@vd.dk, 7244 7039

Nyt fra Mastra

I starten af juni vil vi afholde de årlige brugerinfomøder. Vi annoncerer datoen på Mastras hjemmeside samt sender mailinformation til Mastra kontaktpersonen i kommunen. Husk derfor altid at sørge for, at jeres informationer om Mastrabrugere og Mastra kontaktpersoner er opdateret.
 
Det forventes, at der vil blive afholdt små kurser i henholdsvis iMastra og kMastra sidst i maj. Efter aftale er der også mulighed for små mastraseancer for enkelte kommuner. Kontakt Niels Moltved for mere information på nem@vd.dk.

Erfamøder på tilladelsesområdet i øst og vest

 
Holbæk og Rebild kommuner har afholdt ERFA træf inden for tilladelsesområdet henholdsvis d. 9. marts med 27 deltagere i Holbæk, og d. 15. marts med 28 deltagere i Rebild kommune. Begge møder fordelt på 15 kommuner hver.
 
Målet med møderne har været at styrke netværket, at videndele i brugen af vejman.dk, at udveksle erfaringer inden for konkrete problemstillinger i hverdagen og at orientere om arbejdet i Drifts- og udviklingsgrupperne for vejman.dk for de øvrige kommuner.
 
Erfagrupperne er drevet af kommunerne men er med deltagelse af VD. De kommunerepræsentanter fra Drifts- og udviklingsgruppen, som deltager i Erfamøderne, sørger for at viderebringe eventuelle ønsker til forbedringer og nye funktioner til vejman.dk med ind i gruppen til videre analyse og prioritering.  
 
ERFA møderne har været lagt i bero, mens Corona var en del af vores hverdag, men heldigvis kan vi igen mødes fysisk og få glæde af at mødes og dermed få styrket tilladelsesnetværket, hvilket har været et stort ønske fra mange ude i kommunerne.
 
Datoen for næste møde i Øst er allerede lagt fast, nemlig d. 7. marts 2024 og med Køge kommune som vært.

Målesæsonen står for døren - bestil tilstandsmålinger på din kommunes veje, stier og fortove allerede nu

Vinteren er ved at slippe vejene, og foråret skal til at begynde. Det betyder, at Vejdirektoratets målebiler så småt er begyndt at køre ude på de danske veje, stier og fortove. For at få et optimalt udbytte af vejman.dk er det vigtigt at have opdaterede vejdata, og vi anbefaler, at du allerede bestiller din tilstandsregistrering nu. Alle Vejdirektoratets målinger lægges selvfølgelig direkte ind i vejman.dk.
 
Vi tilbyder typisk to former for tilstandsregistreringer.
 
Med et "Hovedeftersyn" får du en detaljeret gennemgang af din kommunes vej, sti eller fortovsnet, et systematisk eftersyn baseret på de gældende vejregler, fokus på specifikke skader (opspring af fliser, sætninger, kantstensskader) og et godt grundlag for beregning af skadespoint og videre håndtering vha. vejman.dk/belægningsoptimering. Eftersynene kan følges op med et budgetnotat, der siger noget om, hvor mange penge det er nødvendigt at bruge for at bibeholde samme tilstand. Andre scenarier er også muligt at få udført i tæt samarbejde mellem kommunens driftsfolk og Vejdirektoratet.
 
Alternativt til "Hovedeftersynet" kan vi tilbyde at klassificere din kommunes eksisterende sti- og fortovsnet efter SAMKOM-metodens 5-trins kategorisering. Denne metode er væsentligt billigere end et hovedeftersyn og lægges også direkte i vejman.dk/belægningsoptimering men giver ikke det samme grundlag for prioritering.  
 
Herudover tilbyder vi også en række måleudstyr, der kan bringes i anvendelse på vejnettene, herunder bumpmålinger, friktionsmålinger eller bæreevnemålinger.
 
Læs eventuelt om de ydelser, der kunne være interessante for jer på vejdirektoratet.dk under Produkthæfte for vejteknisk rådgivning og målinger 
 
Kontakt Peter S. Jensen på tlf. 4124 1465 og få en snak om mulighederne eller mail peje@vd.dk.

Tips og tricks til vejman.dk

Denne gang kommer tippet fra Lone Thyme Ørnstrup fra Aarhus kommune, som har lavet datavask i vejman.dk.
 
Lone skriver: ”En kollega kontaktede mig i dag, da han havde fundet adskillige veje beliggende i landzonen i forhold til Planloven, men som var registreret til at være i by (land/by-reglen). Jeg fik spurgt en anden kollega, om byrådet har besluttet noget omkring land/by reglen, hvilket de (heldigvis) ikke har. Jeg kan derfor udfylde vejklassen og land/by-reglen ud fra planzonen.
 
Ved hjælp af et tomt baggrundskort, planzonen tændt og et filter på ”privat fællesvej, by”, er det forholdsvis nemt at suse rundt i kommunen og opdatere de veje, der ligger uden for de røde zoner – for lige her kunne jeg ikke gennemskue en avanceret søgning, så det blev via kortvisningen. Nogle gode timers indsats, og så er DEN del af dataene i hvert fald forbedret.”
Under – Stamdata - Administrative oplysninger – Veje, er der her filtreret, på laget:
Her kan man så vælge kun at se ”Privat fællesvej” i henholdsvis Land og By. Aarhus har sat planzonen op, som temakort, under bestyres egne lag. Laget kan hentes fra Plandata.dk ved at indsætte urlen:  
 
https://geoserver.plandata.dk/geoserver/wms?
servicename=wms&SRS=EPSG:25832&REQUEST
=GetMap&Layers=theme_pdk_lokalplan_vedtaget_v &
FORMAT=image/png&BGCOLOR=0xFFFFFF& TRANSPARENT=TRUE&singletile=true
  
(lav en kopi af hele urlen og brug den til opsætning af baggrundslag)
 
For at have adgang til dette, skal du være vejman.dk lokaladministrator.
 
Ved hjælp af de to lag er det nu enkelt for Lone, at ”vaske data”.
 

Kursus i Tilladelsesmodulet

Der er stadigvæk ledige pladser til det fysiske kursus i vejman.dk Tilladelser. Kurset afholdes d. 30. marts i Vejdirektoratet, Middelfart.  
 
 
Tilmelding kan ske ved at kontakte Peter Hvid på pehv@vd.dk eller Supporten på vejman@vd.dk.

Information
Som vejman.dk bruger kan du finde aktuel info, servicemeddelelser, nyheder, support m.m. på vejman.dk.
 
Henvendelse
Henvendelse kan ske via telefonnummer 72 44 3300 eller via denne blanket
Næste vejman.dk nyhedsbrev udkommer i juni 2023. Giv gerne en kollega et tip om nyhedsbrevet.
 
vejman.dk tilbydes som en del af Vejdirektoratets indtægtsdækkede virksomhed, hvor vi også tilbyder produkter og rådgivningsydelser blandt andet inden for områderne: Trafiksikkerhed, Trafikinformation, Trafikregistrering, Vintertjeneste samt Måling & rådgivning inden for vej- og trafikdata.
 
  
Vejdirektoratet er ansvarlig for behandlingen af de personoplysninger, vi modtager om dig. Læs mere om vores privatlivspolitik på vejdirektoratet.dk.
 
 
 
 
 
 
 
Afmeld