Webversion
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet
Nyt fra Vejdirektoratet

Kør på sommerferie på de bedste tidspunkter

Vejarbejder og grænsekontrol vil sætte deres spor på trafikken i sommerferien. Så det handler om at vælge de bedste tidspunkter, hvis du skal undgå at sidde i kø med alle andre feriebilister. 
Når skoleklokken på fredag den 24. juni ringer ud, starter seks uger med ferietrafik. Her vil vejarbejder på Helsingør- og Køge Bugt-motorvejene kunne forsinke bilisterne.
Vejarbejder er planlagt netop i sommerferieperioden, fordi der på dette tidspunkt er færrest biler på vejene i myldretiden.
 
Desuden er det første sommerferie med grænsekontrol. Derfor er det en god idé at orientere sig om trafikforholdene, inden man kører afsted.
 
Generelt skal man være opmærksom på, at der i weekenderne – og især lørdage – kan være meget trafik i sommerferieperioder. Lørdage er skiftedage i rigtigt mange sommerhuse og ferielejligheder – både herhjemme og i udlandet. Herhjemme må man forberede sig på øget trafik på tværs af landet og til og fra de større sommerhusområder.

På de store motorveje vil overvægten i feriens første halvdel være i vestgående retning fra Sjælland mod Jylland via Fyn og Sjællands Odde og sydover mod Rødby og den dansk-tyske grænse via Padborg. I feriens to sidste weekender er billedet omvendt.
Se hele prognosen her

Automatiserede biler kan spare liv

Hvis alle biler i Danmark var udstyret med moderne automatiserings-teknologier, kunne 15 % af dødsulykker i 2014 være undgået. Det viser Vejdirektoratets gennemgang af samtlige 168 dødsulykker det år. 
Allerede i dag findes der teknologier, som kan være med til at reducere antallet af dræbte i trafikken. Hvis alle biler i 2014 havde implementeret avanceret nødbremsesystem, aktiv linjevogter samt fodgænger- og cykeldetektering, kunne 25 dødsulykker være undgået. Samtidig viser Vejdirektoratets opgørelse, at 24 dødsulykker måske kunne være undgået, og at 119 ikke kunne undgås.

”Vi kan se, at automatisering af biler med den teknologi, der allerede findes i dag, kan være med til at reducere nogle af de mest alvorlige ulykker på vejene,” siger Andreas Egense, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Undersøgelsen er en del af Vejdirektoratets løbende arbejde med og fokus på trafiksikkerhed, den teknologiske udvikling og fremtidens biler på de danske veje.

”Der kommer mere og mere førerstøtte ind i vores biler, men der vil gå lang tid, inden alle biler er fuldt ud selvkørende på alle veje under alle forhold. Og så er der fx fodgængere og cyklister, som ikke bliver selvkørende. Det er derfor fortsat relevant at fokusere på andre tiltag, der kan øge trafiksikkerheden,” siger Andreas Egense.

Du kan følge Andreas Egense på Twitter: @Andreas_Egense
 
Læs mere om undersøgelsen her

Små forbedringer gør en stor forskel

Det har givet både tidsmæssige og økonomiske gevinster at foretage en række ombygninger af vejkryds, rundkørsler, svingbaner og ramper ti steder spredt ud over landet. Det viser en evaluering af ti anlægsprojekter, som Vejdirektoratet har gennmført i perioden 2012-2014.
Ni af de ti projekter er ved motorveje, og de fleste af dem har skullet løse problemer med, at trafikken har hobet sig op, så det gav kø helt ud på motorvejen eller op til motorvejen.

Alle projekter er blevet til efter politiske bevillinger støttet af et bredt flertal. For eksempel er rundkørslerne i Sønderborg og Kolding finansieret af Puljen for bedre kapacitet og bekæmpelse af flaskehalse fra 2010.
 
Det er løst på forskellige måder. Ved Kolding Vest er der for eksempel bygget en ny stor rundkørsel til erstatning for den gamle, der var overbelastet. Ved Svenstrup og Rønnede er kryds med vigepligt bygget om til rundkørsler. Ved Sønderborg er en eksisterende rundkørsel blevet udvidet.

Ifølge områdechef i Vejdirektoratet Sune Impgaard Schou viser evalueringen af projekterne, at de har gjort en stor forskel lokalt:

”Både i Kolding og Sønderborg er ventetiderne på at komme ind i rundkørslen i myldretiden reduceret fra flere minutter til sekunder, og de lange køer er væk,” siger Sune Impgaard Schou.
 
Læs mere om evaluering af projekterne her

Færre kom til skade i trafikken i 2015


Aldrig er så få personer kommet til skade i trafikulykker som i 2015. Antallet af dræbte og tilskadekomne i alt er det laveste siden statistikkens start i 1930. Det viser Vejdirektoratets ulykkesstatistik for 2015.

”Vi er helt sikkert nået langt med trafiksikkerhedsarbejdet i Danmark, og det er naturligvis glædeligt, at vi år efter år sætter nye rekorder for færre tilskadekomne i trafikken. Men faldet kunne godt være større, og derfor skal vi fortsat have fokus på at indrette sikre veje og vise hensyn til hinanden i trafikken. Der er et stykke vej endnu for at nå Færdselssikkerhedskommissionens mål om 120 dræbte i 2020,” konstaterer Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.  
 
 Du kan følge Marianne Steffensen på Twitter: @MarianneSteff 
Læs mere om ulykkesstatistikken for 2015 her
 Del på Twitter Del på LinkedIn
 
 
 
 
 
 
Afmeld