Webversion
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet
Nyt fra Vejdirektoratet

Derfor sker dødsulykkerne på vejene

Ulykker med fodgængere, mødeulykker, hvor to modkørende køretøjer støder sammen, og ulykker, hvor vigepligten ikke er overholdt, udgør en stor andel af dødsulykkerne i Danmark. Det viser tre rapporter fra Vejdirektoratet, som er baseret på data fra perioden 2010-2013.

Vejdirektoratet har fra 2010-2015 indsamlet data fra alle dødsulykker i Danmark for at få mere viden om, hvorfor de alvorligste trafikulykker sker. 
 
"Antallet af dræbte i trafikken falder, selvom vi kører mere. Men skal den tendens fortsætte, kræver det et stålsat fokus på sikkerheden," siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Hver sjette dræbte i trafikken er fodgænger. Det er én af konklusionerne på rapporten om ulykker med dræbte fodgængere. 

Derudover kan vi se, at mange af de dræbte ikke har orienteret sig godt, før de gik ud på vejen, og at det er svært for andre trafikanter at tage højde for fodgængere, der optræder uforudsigeligt i trafikken.

Rapporten om mødeulykker peger på, at en stor del af mødeulykkerne kunne have været undgået, hvis alle trafikanter havde været tilstrækkeligt opmærksomme, havde placeret sig korrekt på kørebanen eller havde overholdt hastighedsbegrænsningen. 

Rapporten om vigepligtsulykker med dræbte viser, at det oftest var den trafikant, som havde vigepligt, der blev dræbt i ulykken.  Og det vurderes i rapporten, at stort set alle vigepligtsulykker kunne have været undgået, hvis alle trafikanter havde kørt hensigtsmæssigt. 

De tre rapporter giver os viden om, hvorfor ulykkerne sker, og hvilke faktorer der har betydning for, at ulykkerne bliver så alvorlige. Det giver Vejdirektoratet og andre aktører på trafiksikkerhedsområdet et bredere grundlag for at forebygge disse ulykker og samtidig vurdere, hvordan konsekvenserne kan begrænses, når ulykken alligevel sker. 

Det er unikt i Danmark, at der er et bredt samarbejde mellem politi, vejmyndigheder og interesseorganisationer som Havarikommissionen, Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, FDM og lastbilerhvervet. Når vi arbejder ud fra en fælles viden og data om trafiksikkerhed kan vi sikre, at der er enighed om, hvordan vi bedst nedbringer antallet af trafikulykker. 

 
 Du kan følge Marianne Steffensen på Twitter: @MarianneSteff 
Læs mere om rapporterne her

Nu bygger vi Fjordforbindelsen Frederikssund

Selskabet Fjordforbindelsen Frederikssund satte mandag den 25. april officielt arbejdet med en motortrafikvej og en ny bro over Roskilde Fjord i gang med et første spadestik.  
 
Spadestikket blev taget i fællesskab af transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt, borgmester John Schmidt Andersen, Frederikssund, og bestyrelsesformand Leif Tullberg. De mange fremmødte borgere på pladsen greb også fat i en spade og hjalp til med at sætte gang i byggeriet.  
Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt, der har været tæt på projektet ad flere omgange og havde set frem til denne dag, sagde blandt andet:  
 
”Om nogle år vil omkring 13.000 biler bruge broen hver dag. Den enkelte bilist vil spare tid, og det er tid, der i stedet kan bruges på familie og fritid.”  
 
”Der vil komme en mere effektiv adgang til det øvrige vejnet, som også vil gavne væksten og erhvervslivet, både i København, kommunerne langs Frederikssund-fingeren og helt ud til Hornsherred,” fortsatte ministeren.  
 
Den nye fjordforbindelse, som Vejdirektoratet skal bygge, bliver en knap 10 km lang 4-sporet motortrafikvej syd for Frederikssund, og knap 1,4 km vil ligge på en højbro mellem Marbæk og Tørslev Hage.
 
Målet med motortrafikvejen og broen er at forbedre fremkommeligheden og trafiksikkerhed i området samt forbedre forholdene for den regionale trafik specielt ind mod hovedstadsområdet.

Vejdirektoratet forventer at åbne den nye fjordforbindelse for trafik i slutningen af 2019. 
 
Læs mere om første spadestik og projektet her

Sådan holder du sikker afstand i trafikken

Tal fra 2014 viser, at der var flere dræbte i ulykker, hvor bilister kørte op i bilen foran. Samtidig er manglende afstand det, der irriterer danskerne mest i trafikken. Derfor har Vejdirektoratet nu lanceret en film, som skal minde trafikanterne om at holde afstand. 
 
Det er farligt ikke at holde afstand i trafikken. I 2014 blev 13 personer dræbt, 41 kom alvorligt til skade og 32 kom lettere til skade ved bagendekollisioner på motorveje, og det var usædvanligt mange. I årene før var der gennemsnitligt fem dræbte om året. 
 
"Vi kan se, at mange bagendekollisioner på motorvejen sker, når der er optakt til kødannelse. Hvis vi kører for tæt på hinanden, er der simpelthen ikke afstand nok til at nå at reagere, når bilisten foran træder hårdt på bremsen,” siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.
 
Samtidig synes 64 % af danskerne, at det mest irriterende i trafikken er at have en bil liggende tæt op ad bagsmækken. Det viser en Gallup-undersøgelse, som Vejdirektoratet har fået udført.  
 
Fem gode råd til at holde sikker afstand i trafikken:
  • Hold altid sikker afstand til forankørende. Det vil i de fleste tilfælde svare til to sekunder i tidsafstand i normalt føre, hvis man er en erfaren bilist.
  • Du kan fx lægge mærke til, hvornår bilen foran passerer en kantpæl. Du skal kunne nå at tælle ’tyve, enogtyve, toogtyve’, inden du selv passerer samme kantpæl.

  • En anden tommelfingerregel er, at afstanden til den forankørende målt i meterskal være hastigheden divideret med to. Det vil sige, at afstanden til den forankørende bil bør være 50 m, hvis du kører 100 km/t.

  • Nogle steder kan du bedømme afstanden ved hjælp af afstandspile på vejen. Der skal være to pile synlige mellem din bil og den forankørende, for at afstanden er stor nok. 

  • Vær særligt opmærksom på afstanden til den forankørende, hvis det er tåget eller regner, hvis kørebanen er glat, eller hvis der er meget trafik.
Se filmen og læs mere om at holde afstand her

Gode erfaringer med 90 km/t på udvalgte landeveje


Forsøg med højere hastighedsgrænse  på udvalgte strækninger har ikke påvirket trafiksikkerheden mærkbart på de veje, som har højest vejstandard.

På 18 strækninger på statsvejnettet har bilisterne siden 2011 kunnet køre hurtigere, end det tidligere var tilladt.
 
Strækningerne har været omfattet af et forsøg, hvor fartgrænsen har været sat op fra 80 til 90 km/t., samtidig med at sikkerheden er blevet forbedret. Forsøget er nu blevet evalueret af Vejdirektoratet, som i en ny rapport gennemgår forsøgets betydning for blandt andet bilernes fart og antallet af trafikulykker og tilskadekomne.

”På veje med høj standard ser det ikke ud til at have haft nogen særlig betydning for trafiksikkerheden, at det har været tilladt at køre 90 km/t. Men på en del veje med relativt lav standard og på en række tilstødende veje har der ikke været helt så stort et fald i antallet af ulykker, som vi ellers har set i årene 2011-2014,” siger områdechef i Vejdirektoratet Sune Impgaard Schou.
 
Rapporten er blevet oversendt til transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt, der nu vil drøfte den med Folketingets partier.
Se kortet med de 18 strækninger og hent raporten her
 Del på Twitter Del på LinkedIn
 
 
 
 
 
 
Afmeld