Webversion
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet
Nyt fra Vejdirektoratet

Planlæg din køretur i vinterferien

Mange skiglade danskere er lig med flere biler på vejene i vinterferien. Derfor er det en god idé at planlægge turen uden for de største rejsedage, hvis du vil undgå at vente i kø på motorvejene. 
 
Det er især uge 7 og på motorvejene mod Tyskland, vi forventer øget trafik.
 
Den største hjemrejsedag forventes at være lørdag den 20. og søndag den 21. februar. Så det kan være en god idé at planlægge rejsen på andre tidspunkter, hvis det kan lade sig gøre. Især, hvis den planlagte tur går i norgående retning på Køge Bugt Motorvejen, Sydmotorvejen eller den Sønderjyske Motorvej.
 
I og med at alle kommuner på Fyn har valgt at lægge deres skolevinterferie i uge 7, kan der på de nævnte rejsedage også forventes øget trafik på den Fynske Motorvej og over Storebælt og Lillebælt. 
 
Derudover bør bilisterne regne med en længere køretur, hvis de skal passere Vallensbækgrenen, som er en del af Motorring 4, i weekenderne i uge 6 - 8.  Her vil der kun være én farbar vejbane i sydgående retning og en hastighedsbegrænsning på 50 km/t. De indskrænkede køremuligheder skyldes Banedanmarks svejsearbejde på den nye jernbanebro over Vallensbækgrenen. På hverdage vil det til gengæld være muligt at køre med 80 km/t i alle tre spor på Motorring 4.  
 
Vejret i ind- og udlandet kan spille en afgørende rolle for rejsetiden i vinterferien. Sne- og isglatte veje vil som regel medføre langsommere kørsel og kødannelser på grund af fastkørte biler eller glatføreuheld. Så følg vores rejseråd for vinterferien.

Hold dig altid opdateret på den aktuelle situation på vejene på trafikkortet, på vores app ”Trafikinfo” eller ved at følge Vejdirektoratet på Twitter.
Se hele prognosen for trafikken i vinterferien

Dobbelt så mange mænd som kvinder i trafikulykker

Myten om, at mænd er bedre til at køre bil end kvinder, kan definitivt aflives. I hvert fald kører kvinder markant mere sikkert end mænd.
 
Kønnenes andele af befolkningen, antal kørte km og antal involverede i trafikulykker, 2009-2012:
 
Kilde: COWI-beregninger på baggrund af registerdata og data fra Transportvaneundersøgelsen.

”I to ud af tre ulykker, hvor en person er kommet til skade på de danske veje, er en mand involveret i ulykken,” fortæller Marianne Foldberg Steffensen, leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet.

Det vil sige, at dobbelt så mange mænd som kvinder kommer ud for en trafikulykke, selvom de kun færdes en smule mere i trafikken, når man ser på antallet af kørte kilometer.

Det er særligt de unge, der topper i statistikken. Unge i alderen 18-24 år udgør cirka 20 % af alle dræbte og tilskadekomne i trafikken, mens de kun udgør cirka 8 % af den samlede befolkning.

Særligt mændene mellem 18 og 24 år fylder i statistikken for dræbte og tilskadekomne i trafikken, men mændene mellem 25 og 34 kommer også markant mere til skade end de jævnaldrende kvinder.

Læs mere om kønsforskelle i trafikulykker

Silkeborgmotorvejen åbner med Danmarks største vejfest

Vejdirektoratet inviterer til vejåbning, når den sidste del af Silkeborgmotorvejen åbner for trafikanterne søndag den 11. september i år.
Over fire dage fra den 8. til den 11. september fejrer hele Silkeborg den nye motorvej under navnet Danmarks Største Vejfest. 

Festlighederne består af store motionsarrangementer, spændende kulturbegivenheder og den officielle vejåbning, som det hele kulminerer med om eftermiddagen søndag den 11. september. Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt glæder sig til at deltage i fejringen:

”Det bliver nogle fantastiske dage. Jeg glæder mig meget til at deltage i åbningen, der jo markerer, at Vejdirektoratet og de mange entreprenører har bygget Silkeborgmotorvejen færdig. Dermed bliver motorvejen mellem Aarhus og Herning komplet, og Silkeborg får efter omkring fem års anlægsarbejde en motorvej til glæde for byen, alle trafikanter og hele Danmark - det er der absolut grund til at fejre,” siger han.
Læs mere om åbningsfesten og Silkeborgmotorvejen her

Stadig færre ulykker og dræbte på de danske veje

De foreløbige ulykkestal for 2015 viser, at vi rammer rekordåret 2012, hvor der var det laveste antal af dræbte i statistikkens historie på 167 dræbte. Også antallet af tilskadekomne var i 2015 lavere end året før.

Året 2015 blev et godt år for trafiksikkerheden, og også i årets sidste måned var antallet af dræbte lavt: I december 2015 blev 15 dræbt i trafikken mod 26 i december 2014. Dermed endte året 2015 med et foreløbigt tal på 167 dræbte – samme antal som i rekordåret 2012.

Også antallet af tilskadekomne i 2015 var forholdsvist lavt, fremgår det af de foreløbige ulykkestal. I 2015 var der 3179 tilskadekomne mod 3195 i 2014.

"Igennem 2015 har vi i gennemsnit ligget på omkring 15 dræbte pr. måned. I april og juli har vi endda været under 10. Fortsætter den positive udvikling, er der absolut et håb om, at vi kan nå Færdselssikkerhedskommissionens mål på højst 120 dræbte i trafikken i 2020,” vurderer Marianne Foldberg Steffensen, som er afdelingsleder for Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.
 
"Vi har i Vejdirektoratet gjort meget for at forbedre sikkerheden for bilisterne, blandt andet ved at ombygge kryds, etablere hastighedsdæmpende foranstaltninger og i det hele taget gøre forholdene mere trygge og sikre på blandt andet hovedlandevejene. Det arbejde fortsætter vi naturligvis med," siger hun.  
 
Du kan følge Marianne Foldberg Steffensen på Twitter: @MarianneSteff
Se en uddybende beskrivelse af månedsstatistikken her
 Del på Twitter Del på LinkedIn
 
 
 
 
 
 
Afmeld