Se nyhedsbrevet i din webbrowser
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet
Nyt fra Vejdirektoratet

Ny kampagne går efter flokdyret i os alle

Nu tager Vejdirektoratet utraditionelle metoder i brug for at få bilisterne til at lette foden fra speederen, når de kører forbi vejarbejder.

Kampagnen Vores Fart, der lanceres i dag, appellerer til trafikanternes flokdyrsmentalitet ved at anvende sociale normer, når farten skal sænkes.

Derved benytter den sig af den metode, der kaldes nudging – altså at "puffe" til trafikanternes adfærd, så de overholder hastigheden, når de passerer vejarbejder.

"Det er en ny kampagnemetode, vi bruger denne gang," siger trafikdirektør Niels Chr. Skov Nielsen fra Vejdirektoratet. "Vi prøver bevidst at påvirke de sociale normer hos bilisterne. Og jeg håber, at det vil resultere i færre ulykker ude på vejene."

Sidste år kom der i gennemsnit en trafikant til skade hver sjette dag ved et vejarbejde.
"Med kampagnen vil vi rette op på de tal," siger Niels Chr. Skov Nielsen. "Og meldingen er ganske enkel: Overhold farten, så kommer alle nemt og sikkert frem."

Læs mere om kampagnen her.

Stadig for mange kommer til skade ved vejarbejder

I gennemsnit hver sjette dag året rundt kom der sidste år trafikanter til skade ved ulykker ved vejarbejder rundt om i landet.

Og i fire tilfælde betød ulykkerne, at en eller flere personer mistede livet.

De tal er alt for høje, og derfor lancerer Vejdirektoratet nu en kampagne for at få bilisterne til at sætte farten ned ved vejarbejder.

Kampagnen er opbygget som en spændende dyst mellem seks forskellige landsdele. Men bag konkurrenceelementet ligger alvoren.

"Vi forsøger at påvirke bilisterne til at sætte farten ned ved vejarbejder – først og fremmest for deres egen skyld," siger trafikdirektør Niels Chr. Skov Nielsen fra Vejdirektoratet.

"Det virker som om, at alt for mange bilister stadig tror, at de kan suse gennem vejarbejder – især om aftenen, når vejarbejderne er gået hjem. Men man skal altså køre langsommere og vise større agtpågivenhed, når man passerer en strækning, hvor der arbejdes. Der kan være indsnævrede kørebaner, faste genstande i vejsiden og pludselige vognbaneskift. Den slags kan man ikke reagere på, hvis man kører for stærkt."

Læs mere om kampagnen her.

Smart rasteplads skal hjælpe chaufførerne

Nu får lastbilchaufførerne snart en hjælpende hånd fra en rasteplads, der nærmest kan tænke selv.

Den nye rasteplads Kongsted N på Vestmotorvejen er nemlig blevet udstyret med et nyt, intelligent parkeringsanlæg, der selv kan tælle antallet af ledige pladser og lægge beskeden ud på tavler på motorvejen.

Dermed får lastbilchaufførerne hjælp til at finde et sted at parkere, når de skal holde deres hvilepauser, hvilket ellers godt kan være et problem – især på travle motorvejsstrækninger.

"Det nye system vil hjælpe lastbilchaufførerne med hurtigt at finde en parkeringsplads, når de skal hvile sig," siger projektleder Raza Muhammed fra Vejdirektoratet. "Vi ved, at det kan være et problem for chauffører, at de må køre forgæves og skal bruge tid på at lede, når de skal finde ledige parkeringspladser."

Læs mere om systemet her.

Sommeren bød på færre tilskadekomne i trafikken

Den netop overståede sommer hører til en af de mindst blodige i historien. Det viser Vejdirektoratets foreløbige ulykkestal for juni og juli måned.

De nye tal underbygger dermed den positive udvikling med færre dræbte og tilskadekomne i trafikken, som man har set i de senere år.

Afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen fra Vejdirektoratet ser tallene som en bekræftelse på, at Vejdirektoratets fokus på øget sikkerhed i trafikken bærer frugt.

"Vi arbejder dagligt i Vejdirektoratet på at øge sikkerheden på vejene, blandt andet ved at fjerne de såkaldt sorte pletter, ombygninger og andre sikkerhedsfremmende tiltag. Sommerens ulykkestal, der befinder sig på et historisk lavt niveau, glæder os i Vejdirektoratet. Og de giver os fornyet energi i bestræbelserne på at fortsætte arbejdet med at forbedre trafiksikkerheden, så vi kan få tallene endnu længere ned i fremtiden."

Helt konkret viser tallene, at 33 personer mistede livet i trafikken henover sommeren, mens 580 kom til skade. Det giver et samlet antal af dræbte og tilskadekomne i sommermånederne på 613 personer, hvilket er det laveste siden 1985. Det er et markant fald i forhold til tallene for blot få år siden. Kun sommermånederne i 2012 kommer med 616 dræbte og tilskadekomne i nærheden af tallet for 2014.

Læs alle tallene her.
Vejdirektoratet - Havnegade 27 - 1058 København K - Telefon 7244 3333
 
 
 
 
 
 
Afmeld