De arkæologiske udgravninger er færdige
Moesgaard Museum har nu afsluttet deres arkæologiske udgravninger langs motorvejen. De har undersøgt alle relevante og tidligere uopgravede arealer langs motorvejsudvidelsen.
De har fundet forskellige ting, og mest interessant er deres fund syd for ejendommen Glamhøjvej 30 i Brabrand. Her blev der ved den arkæologiske udgravning i august 2024 fundet velbevarede spor efter en bebyggelse, der ud fra hustyper og den fundne keramik kunne dateres til ældre romersk jernalder, perioden mellem ca. 0 og 400 e.Kr.
Det stod allerede klart under forundersøgelsen, at der på pladsen var langhuse fra denne periode, men ved selve udgravningen blev det hurtigt tydeligt, at der var mere i området end forundersøgelsen havde antydet.
Hvor forundersøgelsen antydede 3-4 konstruktioner (dvs. bygninger), viste udgravningen, at der indenfor området var spor efter mindst 19 konstruktioner i form af forskellige huse og bygninger.
Derudover fremkom også en brandgrav, der foruden brændte knoglestumper også indeholdt bevarede jerngenstande, herunder to lansespidser. Endelig blev der også fundet en urnegrav. Det vil sige et nedgravet lerkar med brændte knoglestumper.
Ved undersøgelsen stod det også klart, at bebyggelsen fortsætter længere mod vest, end det areal, der står til at blive berørt i forbindelse med udbygningen af motorvejen. Således var der mindst to og sandsynligvis flere bygninger, der ikke blev afdækket i deres helhed, fordi de fortsatte ud af udgravningsfeltet i vestlig retning.
Bebyggelsen på stedet har ligget godt, med fornemt udsyn over dalstrøget umiddelbart mod syd, og er på mange måder en typisk lokalitet for bebyggelse fra oldtiden.
|