Webversion
 
 
 
 
 
Kære alle
 
Vi byder sommeren velkommen med en lille status fra vores arbejde med at udvide E45 mellem Vejle og Skanderborg.
 
Kører man ikke dagligt på E45 kan det måske være svært at bevare overblikket over vejarbejdere på strækningen. Siden årsskiftet har vi da også skruet op for intensiteten og er nu stort set i gang alle steder.
 
Hen over sommerferien vil der på strækningen fra Vejle til Skanderborg være i alt 22 kilometer motorvej med 80 km/t og smalle kørespor.
Vejarbejde på E45 mellem Vejle og Skanderborg, 4. juli 2024
Vores topprioritet er at sikre, at trafikken glider optimalt, mens vi udvider, og derfor holder vi hele tiden to spor åbne og sætter hastigheden til 80 km/t forbi vejarbejder. Det ved vi fra erfaring skaber det bedste flow af trafikken og betyder, at trafikanter i myldretiden kommer lige så hurtigt frem som før vejarbejdet.
 
Det gælder selvfølgelig kun, når der ikke sker uheld på strækningen – og her har vi en lille opfordring til trafikanterne: Vær ekstra opmærksom, vis hensyn og sænk farten.
 
I takt med at sommertrafikken melder sig, vil der komme øget pres på E45. Så udover lidt ekstra tålmodighed anbefaler vi, at trafikanter planlægger deres rute på forhånd, inden de kører hjemmefra.
 
Her graver, bygger og udvider vi
 
I april tog vi første spadestik til den egentlige udvidelse af motorvejen mellem <59> Hornstrup og <58> Hedensted. En strækning på 9 kilometer.
 
I juni startede vi op på de 13 kilometer motorvej mellem Horsens N og Skanderborg S. Her har vores entreprenør fundet den helt store maskinpark frem, for der skal i alt håndteres mere end 1.000.000 tons jord for at få plads til det ekstra spor langs strækningen. Læs mere om arbejdet
Nye støjvolde tager til langs motorvejen - her ved Tebstrup omkring Ejer Bavnehøj. Foto: Rambøll
Næste store etape venter mellem Hedensted og Horsens S i slutningen af året.
 
Arbejdet med at udvide de mange broer og tunneler, der fører de lokale veje over og under motorvejen, er også i fuld gang, og hen over sommeren vil der være vejarbejde ved følgende broer; Risvej, Vestervej, Ussingvej, Ribevej og Grønhøjvej hvor de lokale veje vil være spærret under motorvejen.
 
Til gengæld er trafikken blevet genåbnet på Vandmøllevej og Pebringsvej (senest den 12. juli) i Hedensted Kommune, Ellingevej og Lillerupvej i Horsens Kommune samt Tåningvej (den 8.juli) i Skanderborg Kommune, hvor de udvidede tunneler står klar, så trafikken igen kan køre under motorvejen.
 
De fleste har nok også bemærket, at vi har ryddet træer og buske langs med motorvejen for at få plads til de nye spor, og i den forbindelse har vi også måtte nedtage vildthegn flere steder. Vi opsætter i stedet midlertidige hegn, som kommer til at stå helt ude i kanten af de arealer, vi har eksproprieret, og når udvidelsen af motorvejen er færdig, kommer der nye permanente hegn op.
 
Vi afslutter også løbende projekter langs motorvejen, og vi har blandt andet lige ibrugtaget en ny samkørselsplads ved Bøgehøjvej ved Horsens Vest. Sidst jeg var forbi var stort set alle pladserne allerede i brug.
600 m3 blev spist på kun 16 timer 
 
Efter flere måneders forberedelse sendte vi lørdag den 22. juni politi og hjemmeværn i aktion, da motorvejen blev spærret, og trafikken omdirigeret.
 
Her fik vi revet endnu en bro ned – denne gang den gamle bro, der førte Bredalvej over E45 mellem Vejle og Hedensted. Det tog 16 timer for mandskab og maskiner at få broen ned og motorvejen genåbnet.
 
Den gamle bro, der førte Bredalvej over E45 i Hedensted, er nu væk. Foto: Kingo Karlsen
Den nye og større bro for Bredalvej er nu taget i brug, så de lokale trafikanter igen kan krydse motorvejen.
 
Det samme gælder inden længe for den nye bro for Horndrupvej – der er åbnet til tiden og som tidligere udmeldt. Til glæde for alle brugere af vejen.
 
Sjældne arkæologiske fund langs E45
 
Arkæologerne har som led i motorvejsudvidelsen haft travlt med skovl og ske for at lede efter fortidsminder, og deres mange udgravninger har længe været synlige for de mange tusinde bilister.
 
Et af de museer, der har været i gang, er Horsens Museum, der har sikret ny viden og gamle genstande helt tilbage fra den sene istid for 11.000 år siden, da det var rensdyrjægere, der levede omkring Horsens.
 
De har blandet andet fundet spor af Ertebølle-jægere i ådalene langs E45, gravhøje og fortidens bønder. Ved Vestervej stødte arkæologerne desuden på en bronzealderbebyggelse fra cirka 700 f. kr., hvor der blev fundet en særlig bronzehalsring, som er et sjældent fund.
 
Og apropos sjældne fund dukkede en grav fra romersk jernalder også op langs E45. Her fandt arkæologerne flere tusind år gammelt glas – og så viste en mystisk jordklump at gemme på et yderst sjældent pragtbælte fra yngre romersk jernalder. Et bælte der blev båret af de højst rangerede i militæret. Læs mere om bæltet i denne artikel fra Horsens Folkeblad.
 
Museerne forventes at afslutte deres udgravninger i løbet af efteråret og frem til starten af 2025, hvor de sidste etaper af anlægsarbejdet starter op.
Foto af bæltet der dateres tilbage til yngre romersk jernalder (omkring 300 e.Kr.). Foto: Horsens Museum
Når vi kommer på den anden side af sommeren, kan vi blandt andet fortælle mere om det igangværende arbejde med at etablere en ny stibro for cyklister og gående over motorvejen syd for Silkeborgvej ved Horsens V. Forberedelserne er i gang, og sidst på året skal stibroen løftes på plads på de fundamenter og søjler, som er gjort klar på motorvejen.
 
Rigtig god sommer.
 
Med venlig hilsen
John Kjærsgaard
Projektchef i Vejdirektoratet. 
Seneste nyt fra projektet
Vejdirektoratet udbygger den eksisterende motorvej mellem Vejle og Skanderborg fra fire til seks spor på en cirka 38 kilometer lang strækning. I forbindelse med udvidelsen af selve motorvejen skal rampeanlæg, skærende veje m.m. tilpasses den bredere motorvej.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet er ansvarlig for behandlingen af de personoplysninger, vi modtager om dig.
Læs mere om vores privatlivspolitik på vejdirektoratet.dk.

Afmeld