Webversion
 
 
 
 
 
     Projekt Nordhavnstunnel
Endelig har der været lidt ophold i mængden af nedbør over Danmark, og vores entreprenør har kunnet få gang i mange flere aktiviteter på byggepladsen. Spunsen er sat i hele tunnelens længde undtagen i et enkelt felt i Svanemøllehavnen, hvor undergrunden giver store udfordringer med at få spunsjernet helt ned på plads. Udfordringerne skyldes, at kalken her er meget hård og derfor bliver det ekstra tidskrævende at få spunsen ned i den korrekte dybde. Dermed er det efterhånden til at se en ende på dunkelydene fra projektet. Den sidste spuns burde være på plads inden udgangen af maj.
 
Nu går vi sommeren i møde og forhåbentlig en tør periode. Derfor har vores entreprenør fokus på at mindske mængden af støv fra projektet. Der skal ikke mange tørvejrsdage til før anlægsarbejderne kan forårsage støv udenfor byggepladsarealet. Vores entreprenør har allerede været ude og vande, og den aktivitet vil helt sikkert blive hyppigere de kommende måneder. Støvbekæmpelsen på og omkring byggepladsen sker med havvand. Det er altså ikke drikkevand, man ser blive sprøjtet ud af bilerne på og omkring pladsen.
 
De kommende måneder står på udgravning, og i takt med at der bliver gravet ud til tunnelen, bliver der sat jordankre i siderne af spunsen.
 
I maj holder vi møder i vores forskellige fora – nabo-, havne- og erhvervsforum – så har du emner, der skal tages op, så meld det ind til din grundejer-repræsentant eller ønsker du at deltage, så skriv til nordhavnstunnel@vd.dk.  
 

Mange tons forurenet jord fjernet fra Nordhavn

Arbejdet med at grave ud til selve tunnelen er for alvor i gang på Nordhavn. Det er jorden mellem de spunsjernsvægge, som er sat hen over vinteren, som nu bliver fjernet. Indtil videre er ca. 125.000 tons forurenet jord fjernet fra tunneludgravningen og kørt til godkendte miljøanlæg, hvor forureningen i jorden undersøges nærmere, før endelig bortskaffelse. Alene i Nordhavn mangler vi stadig at køre omkring 600.000 tons jord væk.
 
Jorden er forurenet af mange års industri i Nordhavn – primært med olie og tungmetaller.
 
Det er fortsat planen, at udgravningen i sandopfyldningen i Svanemøllehavn går i gang i løbet af maj måned. Det udlagte sand, som udgraves, bliver i første omgang genbrugt internt på projektet.

Tunnelmodel færdig på Færgehavnsvej

På hjørnet af Skudehavnsvej og Færgehavnsvej står der nu en færdigstøbt 1:1 model af en tunnelvæg.  
 
Mock-up'en er 8 meter høj og 6 meter bred med en 4 meter dyb bundplade og en top plade på 2 meters dybde. Der er brugt knap 130 tons beton til denne støbning.  
 
I processen med at støbe denne mock-up har entreprenørens betonsjak gjort sig en masse gode erfaringer, som kan bruges når tunnelstøbningen for alvor går i gang.  
 
Arbejdet med at støbe beton er meget mere kompliceret end det umiddelbart ser ud. Som et lille eksempel, så er der i vores mock-up hele to fugebånd, der skal holde grundvandet ude af tunnelen. Det ene fugebånd er en blød gummimembran, det andet indeholder også en stålplade. Særligt fugebåndet med stålpladen kræver en sikker hånd at håndtere, da det er mange meter, man arbejder med ad gangen.  
 
Efter planen starter den rigtige tunnelstøbning i sensommeren 2024.

Vilde blomster langs byggepladshegnet

 Langs vores byggeplads på Østerbrosiden er der nogle arealer, hvor der ikke er trafik eller arbejder. Her har vi valgt at strø frøblandinger ud med hjemmehørende arter, som kan være med til at understøtte den biologiske mangfoldighed og dermed biodiversiteten, som bekendt er under pres.
 
Udover at være godt for biodiversiteten bliver det forhåbentlig også lidt kønnere at kigge på vilde græsser og blomstrende urter fremfor grus og sten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet er ansvarlig for behandlingen af de personoplysninger, vi modtager om dig.
Læs mere om vores privatlivspolitik på vejdirektoratet.dk.

Afmeld